Cibona 
75
Cedevita
78
Cedevita  FMP
1. kolo, ABA
Zadar  Cedevita
2. kolo, ABA.
Vijesti
Jure Zdovc predstavljen kao novi trener Cedevite
14 06 2017 01:45:00
4174 views
0 comments

Danas je potvrđeno i službeno. Novi trener Cedevite je Jure Zdovc, a povodom potpisa ugovora novinarima su se u Domu košarke Cedevita danas obratili direktor Cedevite Davor Užbinec i sam Zdovc.

"Danas je veliki dan za naš klub. Velika mi je čast i zadovoljstvo informirati vas da smo potpisali ugovor s Jurom Zdovcem, koji je od danas i službeno naš novi trener. Veliko mi je zadovoljstvo što smo u naš klub doveli još jedno veliko ime. Jure je imao veliku igračku i trenersku karijeru. Mislim da zajedno možemo napraviti bolje rezultate nego što smo imali i mislim da ćemo zajedno hrvatskoj javnosti u sljedećim sezonama dati puno košarkaških užitaka", izjavio je u uvodu direktor Užbinec.

Nakon toga se novinarima obratio Zdovc: "Drago mi je da sam došao u ovaj klub. Nije mi trebalo dugo da se odlučim. Meni je u ovom poslu jako bitno da te netko želi. Kad vidiš da te netko hoće dovesti u svoju sredinu onda je to puno lakše i ja to cijenim. Kroz cijelu svoju karijeru i sportski život, i kad sam igrao, uvijek kad je netko došao k meni ja sam to obično više ili manje odmah prihvatio. To se pokazalo dobrim, iako je možda moja karijera mogla ići i drugačije. Zadovoljan sam što sam tu. Cedevita je klub koji je u zadnje vrijeme u samom vrhu europske košarke. Čak bih rekao da je taj klub mnogo više cijenjen u inozemstvu, gdje sam ja bio zadnjih godina, nego u regiji. Druga stvar koja me je motivirala u dolasku je želja i sportski motiv da se dođe do Eurolige. Cedevita može izboriti Euroligu kroz Eurokup ili ABA ligu i to je možda čak na kraju i presudilo."

Pred Cedevitom je naporan posao slaganja nove momčadi, s obzirom da dosta važnih igrača nema ugovor za sljedeću sezonu.

"Trebao bih jedno vrijeme da vidim stanje. Ovdje ima puno mladih igrača i puno igrača na odlasku. Neki će ostati, a neke ne možemo zadržati. No, imamo vremena. Treba mi vremena da mi sve sjedne i da vidim što nam treba i kako sastaviti ekipu da se može što manje bolno igrati u tri natjecanja odjednom, što nije lako. Prva ekipa mora imati široku lepezu igrača i sad treba vidjeti što je prioritet, što nam najviše nedostaje i onda oko toga sastaviti ekipu."

S obzirom na spomenutu situaciju, Zdovcu to u neku ruku pruža priliku da bira igrače za momčad prema svojoj filozofiji.

"Ja uvijek volim reći da smo mi tu da rješavamo probleme, ne da ih pravimo. Mi treneri se moramo prilagoditi. Ne moraju se samo igrači prilagođavati nama, moramo se i mi njima jer puno puta ne možeš dobiti igrača kojeg bi htio."

Zdovc u Ljubljani ima obitelj pa bi blizina Zagreba mogla biti prednost.

"To može ponekad biti i opterećenje jer ako nisi blizu ne ideš kući. Ja sam obiteljski čovjek i obitelj će mi u početku biti u Ljubljani. Možda ću nekad otići kući poslije kakvog treninga navečer. Blizu sam obitelji i znam ovu regiju, ali to nije bilo odlučujuće ni presudno."

Novi trener Cedevite rekao je ujedno da nikad nije bio trener kluba koji ima bolje uređen trening-centar od Doma košarke Cedevita.

S Matjažom Smodišem kao MVP-em Kupa Krešimira Ćosića Cedevita je svojevremeno osvojila spomenuto natjecanje, što je bio prvi trofej u povijesti kluba. Može li sa Zdovcem po prvi put osvojiti ABA ligu?

"Ne da može, mora. Zbog toga su me i doveli. Ja sam ambiciozan trener, ponekad i previše, ali tako je. To tražim i od igrača. Sigurno da ćemo napraviti sve što možemo. Mislim da je jasno da su ciljevi osvojiti Prvenstvo Hrvatske, Kup Hrvatske i ABA ligu. To moraju biti naši ciljevi jer samo visoki ciljevi vrše pritisak na sve nas. Nisam spomenuo još i Eurokup, a tu cilj mora biti plasman među najbolja četiri, tako da neće biti lako."

Jure Zdovc na ovim je prostorima prepoznatljivo košarkaško ime. Kao reprezentativac bivše Jugoslavije Zdovc je 1989. i 1991. godine osvojio zlatne medalje na Europskim prvenstvima, a 1990. godine osvojio je zlato na Svjetskom prvenstvu kao i srebro na Olimpijskim igrama u Seulu.

Što se tiče klupske igračke karijere, Zdovc je s Union Olimpijom u dva navrata osvojio Prvenstvo Slovenije, tri puta je s tim klubom bio pobjednik Kupa Slovenije, a 2002. osvojio je Jadransku ligu. 1993. godine je u dresu Limogesa bio prvak Eurolige i Francuske lige, 1997. bio je prvak Francuske lige u dresu Paris Racinga, a 2003. godine je sa Splitom osvojio Prvenstvo Hrvatske.

Prvi put poziciju glavnog trenera preuzeo je upravo u Splitu, gdje je 2004. godine osvojio Kup Hrvatske. Kasnije je vodio Geoplin Slovan i Iraklis, nakon čega je postao sportski trener u Union Olimpiji, a onda se vratio u trenerske vode u Bosni Sarajevo. S Bosnom je 2008. osvojio naslov prvaka BiH, a onda je od 2009. do 2011. bio trener Union Olimpije. S Olimpijom, koju je vodio i u Euroligi, je osvojio Prvenstvo Slovenije 2009., a Kup Slovenije osvajao je 2009., 2010. i 2011. godine.

Od 2011. do 2013. godine bio je trener Spartak Sankt Petersburga i 2012. godine proglašen je trenerom godine u Eurokupu. Poslije Rusije preuzeo je momčad Royal Hali Gaziantepa, a od 2015. godine do ožujka ove godine vodio je atenski AEK.

Zdovc je u dva navrata bio i izbornik Slovenije. S tom reprezentacijom je 2009. godine osvojio vrlo dobro četvrto mjesto na Europskom prvenstvu u Poljskoj, 2014. godine je na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj osvojio sedmo mjesto, a na Europskom prvenstvu kojem su 2015. domaćini bili Hrvatska, Francuska, Njemačka i Litva sa Slovenijom je ispao u osmini finala.

TON download: Davor Užbinec i Jure Zdovc

https://soundcloud.com/kkcedevita/press-jure-zdovc-novi-trener-uvod-uzbinec

Tags:
Categories:IzdvojenaNovosti
Galerija slika
Youtube video-zapisi
Nema video zapisa.
Pratite nas na YouTube kanaluPratite nas na Twitteru
              Važno
        Kontakti
  Newsletter        Pratite nas!
 

Lokacija

Newsletter

Prijavite se na newsletter i primajte novosti iz kluba!

FacebookTwitter

YouTube Instagram